Thema Food

De Food Innovation Academy (FIA) is het netwerk voor de Foodsector, het kennis- en innovatiecentrum van de levensmiddelenindustrie voor de gehele metropoolregio Rotterdam - Den Haag.  De FIA verbindt ondernemers, scholen en overheid. Zo ontstaan innovaties, leiden we gemotiveerde mensen op voor bedrijven in de sector en bieden we carrièreperspectief aan studenten. De FIA zorgt ook voor kennisborging en vernieuwing in de food branche. 

 

Onder de banier van de FIA ontwikkelen onderwijs en bedrijfsleven samen up-to-date foodopleidingen. Vakspecialisten geven les op school en bij bedrijven. Studenten doen afstudeeropdrachten en lopen stage bij bedrijven uit de levensmiddelenindustrie. MBO- en HBO-studenten doen samen onderzoek voor bedrijven. De focus ligt op werkend leren en lerend werken om praktijk, actualiteit en theorie dicht bij elkaar te houden. Niet alleen biedt de FIA leerlingen en studenten een goede opleidding, ook biedt het baanzekerheid. Het gat tussen foodtheorie en praktijk wordt gedicht, het imago verbeterd en carrièreperspectief verschaft. 

Aangesloten Onderwijspartners

Lentiz (theorie onderwijs in Schiedam, praktijklessen in de FIA in Vlaardingen)

Inholland (theorie onderwijs in Delft, praktijklessen in de FIA in Vlaardingen)

In de planning: universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam

 

Aangesloten ondernemers

Onder meer Royal Steensma, Cosun Beet, Friesland Campina, Farmfrites, Unilever, Meneba, de Graafstroom, Verstegen, Tuinderij, Swartberg, Solina, Dossche Mills, De Paauw, De Koning Vlees, Giraffe Coffee Roasters, Eurocaps, Cérélia, Avandis

 

Overige partners

Onder meer NPRZ, TCR, Aequorfonds, groen Agrocontrol, FNLI

Onderwijs

Lerend werken en werkend leren is het kenmerk van de Food Innovation Academy. De nauwe samenwerking met de deelnemende bedrijven zorgt ervoor dat studenten echt praktijkervaring kunnen opdoen, ook buiten de stages om. De opleidingen in de voedingsmiddelenindustrie leiden op voor een carrière in de levensmiddelentechnologie. Er is volop werkgelegenheid. Aangesloten bedrijven bieden afgestudeerde studenten meteen een baan aan.

Studenten van Lentiz (MBO) en Inholland (HBO) leren en werken graag in het FIA pand. Bijvoorbeeld in de drie fonkelnieuwe, state-of-the-art laboratoria – microbiologisch, chemisch en sensorisch. Of in de keukens, de technohal en de verschillende testcentra. Alle ruimtes zijn door de businesspartners van FIA ingericht. De studenten werken met dezelfde machines en apparatuur die ook in de levensmiddelenindustrie worden gebruikt.

Er zijn 4 opleidingen 

* MBO niveau 2 + 3: Voeding en productie (bereiden en verpakken van voedingsmiddelen)

* MBO niveau 4: Voeding en technologie (procesmatige bereiding van voeding)

* MBO niveau 4: Voeding en kwaliteit (onderzoek doen naar voeding)

* HBO: Food Commerce and Technology (weten wat er speelt in de voedingsindustrie, een combinatie van voedingsmarketing én -technologie)

FIA Academy: onderwijs, events en bijeenkomsten

Het pand van de FIA aan de Industrieweg in Vlaardingen is state-of-the-art. Gastheer is Royal Steensma. Bedrijven laten er hun personeel scholen of ze organiseren er events en vergaderingen. Iedere ruimte van het vier etages tellende gebouw heeft een praktische invulling: 

Op de begane grond komt een evenementenruimte waar ook studenten aan de slag gaan. De ruimte kan ad hoc worden ingezet voor allerlei (food)events: van klein tot middelgroot (maximaal 150 personen). Er komt een grote, open keuken en er is plek voor vergaderingen in kleinere groepen (tot maximaal 15 personen) in twee meeting rooms.

Op de eerste verdieping is het IJscentrum. IJsbereiders en andere geïnteresseerden uit het hele land worden hier opgeleid in de meest moderne ijskeuken ter wereld. Op deze etage is ook plek voor productiemachines uit andere foodsectoren. Denk aan vlees, kruiden, specerijen, sauzen, groente, fruit, sappen en vis. 

Op de tweede etage zijn drie laboratoria gevestigd: een microbiologisch lab, een chemisch lab en een sensorisch lab. Daar werken studenten van Lentiz (mbo), Inholland (hbo) en straks ook van de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam aan onderzoeksopdrachten aangereikt door de FIA-foodpartners. De medewerkers van Royal Steensma werken eveneens op deze etage. 

Het auditorium (collegezaal) vind je op de derde etage. Hier zijn ook aparte ruimtes voor het geven van workshops en theoretische trainingen, een demo keukenruimte, een instructielokaal voor vroegtijdige schoolverlaters, een vergaderruimte en een ontmoetingsplek. Via een luchtbrug loop je zo de Bakery Innovation Academy (BIA) in: de bakkerij die deels door Royal Steensma wordt gebruikt als proefbakkerij en demoruimte, en deels door studenten en gasten van de FIA.

FIA Tower

De FIA is vrijwel klaar met de bouw van een campus in Vlaardingen. Het ziet er prachtig uit. Het is een opleiding waarbij MBO (proces-operators) en HBO studenten (Food) praktijklessen krijgen. Ondernemers uit de hele regio hebben het curriculum bepaald en geven stage en carriere-startgaranties. Recent hebben zij de hoogbouw erbij gekocht. Dit zal onderdeel worden van de FIA.

Voor de Food Innovation Academy is het van belang dat zij zich kunnen doorontwikkelen binnen LLO. Zij willen de focuslijnen van de Kopgroep Leven Lang Ontwikkelen (van school naar werk, van huis naar werk en van werk naar werk) verder uitbreiden. Ook willen ze gezamenlijke innovatie tussen de aangesloten ondernemers van groot Rijnmond verder stimuleren.  Voor meer info op www.foodinnovationacademy.nl 

En daar speelt de FIA-toren (10 verdiepingen) een belangrijke rol.  Eind vorig jaar is de nog leegstaande kantoortoren die aan de voorkant van de FIA staat, aangekocht. Dat maakt het mogelijk om de FIA de komende jaren door te laten ontwikkelen. In de toren – fase 2 van het FIA-project - kunnen tal van activiteiten worden gerealiseerd. Denk aan campus, theorielokalen, startups in food, brancheorganisaties die er kantoor kunnen houden, vergaderruimtes, flex-werkplekken voor de FIA-partners, tijdelijke huisvesting voor studenten et cetera.

Maar ook bijvoorbeeld het grondstoffenplein (kinderen leren waar voeding vandaan komt en worden geënthousiasmeerd voor de sector Food) en een soort “schijf van vijf” voor Food. 5 etages met activiteiten voor onderwijs gericht op voeding. Door het te koppelen aan een bepaalde “attractie” voor consumenten ontstaat een exploitatiemodel.

Heeft u een initiatief op het gebied van Food? Neem dan contact op:

Contactpersoon vanuit het onderwijs:

Cor Bakker

cbakker@lentiz.nl

06 533 546 80

 

Contactpersoon voor samenwerking en innovatie bedrijfsleven:

Hilco Wagenaar

H.Wagenaar@steensma.com

06 46 75 18 96

Wilt u ook meewerken aan een sterkere regio?

Partners