Riverboard initiatief 'Sociale Circulariteit' inspireert de SER

/ 01 oktober 2022

Innovatief project van de Riverboard Tafel Leven Lang Ontwikkelen, onder aansturing van Agnes van Ardenne, inspireert SER netwerk.

Op 29 september zijn we met het initiatief 'Sociale circulariteit’ bij het SER- netwerk te gast geweest. Amy Oerlemans van Kloet Onderhoud heeft daar toegelicht wat de Waterwegregio gaat doen om bij te dragen aan een op skills gerichte arbeidsmarkt. De bijeenkomst werd geopend door de nieuwe SER-voorzitter Kim Putters. 

Wat is dan ‘Sociale Circulariteit’? 
Dat draait om de circulaire inzet van werknemers door op skills niveau de match mogelijk te tussen  banen, klussen, opleidingen, bedrijven etc. Geïnspireerd op de matchingstechnieken van apps als Tinder en gebruik makend van de kunstmatige intelligentie van de Scandinavische UWV’s, wordt een ‘digital twin’ van bedrijven en mensen gemaakt. Zie het maar als een Avatar. 

De digital twins worden gecreëerd op basis van skills & competenties, transferable skills, ambitie, leerdoelen, werkervaring, opleiding en persoonlijkheid en industrie type. Ook van de werkgevers wordt een gedetailleerd profiel gemaakt. Het bijzondere van dit systeem is dat kenmerken onderling gewogen kunnen worden waardoor je een nog beter match krijgt tussen een individuele werknemer (of schoolverlater) en werkgever. Voor de werkgever is dit heel interessant omdat bedrijven in dezelfde sectoren verschillende wensen kunnen hebben met betrekking tot de werknemers die ze zoeken. Dus cross-sectorale matching wordt nu mogelijk. Ondernemers kunnen de filters zelfstandig kunnen aanpassen om betere en specifiekere matches te vinden.

Daarnaast levert het zoeken op skills en competenties veel meer kandidaten op dan het zoeken op nieuwe functietitels. Zo blijken bijvoorbeeld heftruckchauffeurs (skills onder meer: goed spatiaal inzicht, precies, voorzichtig) goede drone operators te kunnen worden. Sommige functies bestaan nog maar net, dan is werving op functietitel sowieso niet effectief.

In onze regio MVS levert de komende pilot, die ondersteund wordt door BZK, een heel eigen arbeidsmarkt waarbij het matchen op vacatures en CV’s verleden tijd wordt. Zo delen de werkgevers technische mensen, leermeesters, talentenpools, tijdelijke krachten, etc. En voor de medewerkers levert het meer werkgeluk en een optimale match, onafhankelijk van de levensfase. 

Werkgevers zijn gestart met een stichting en er is nog plek voor meer ondernemers om aan te sluiten. Meer weten? Neem contact op via info@deriverboard.nl of rechtstreeks met directeur Riverboard Esther van der Velden: esther@esthervandervelden.com

Riverboard initiatief 'Sociale Circulariteit' inspireert de SER

Partners