Monitor

Resultaten ondernemersenquête

De Riverboard / 04 juni 2020

Door middel van een online enquête onder ondernemingen en instellingen wil de Riverboard periodiek peilen wat er leeft in de regio, om daarmee haar agenda te bepalen en onderlinge samenwerking te stimuleren. In het najaar van 2019 is een eerste enquête uitgezet naar de leden van MOVE, IKV, MKV, Schiedamse Havens, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en de drie gemeenten. De enquête is verspreid in een eerste ronde in september en een tweede ronde in november.

Resultaten eerste enquete 2

Opvallend is dat de respondenten met (veel) vertrouwen naar de toekomst kijken, terwijl er toch ook grote onzekerheden en knelpunten zijn in de (regionale) economie. De goede conjunctuur van de economie, het vertrouwen in het eigen leiderschap en de grootte van de eigen organisatie lijken dit vertrouwen te ondersteunen.

Kansen en bedreigingen voor de eigen organisatie en de regio lopen behoorlijk uiteen. Niet alle regionale bedreigingen, zoals bijvoorbeeld schaarste op de arbeidsmarkt, onvoldoende samenwerking en afnemende kwaliteit van de leefomgeving, doen direct pijn bij individuele organisaties. . Men kan zich er blijkbaar (nog) aan onttrekken. Dit kan de urgentie voor gezamenlijke actie mogelijk ondermijne

Resultaten eerste enquete

Duidelijk komt de wens naar meer samenwerking naar voren. Veel respondenten ervaren versnippering en bovendien een gebrek aan visie en leiderschap. Dat geldt specifiek voor het versterken van de regionale economie. Meer samenwerking wordt overigens vooral gezocht om het functioneren van de eigen organisatie te versterken (met andere bedrijven en instellingen). Dat is op zichzelf een prima incentive voor meer regionale samenwerking.

Nu deze ‘nulmeting’ is afgerond kan worden overgegaan naar verdieping van het onderzoek. Bijvoorbeeld om zicht te krijgen hoe de regionale samenwerking kan worden verbeterd en kennisontwikkeling kan worden versterkt. Ook is het van belang om periodiek te bezien hoe het met de algemene staat van de economie in de regio gesteld is. De respondenten die zich hebben opgegeven om mee te werken aan een periodieke monitor zullen hierover worden bevraagd.

Ook aansluiten bij ons online-panel? Meld u aan bij Arjen van Klink (Hogeschool Rotterdam) h.a.van.klink@hr.nl

Resultaten ondernemersenquête

Partners