De Arbeidsmarkt in 2025

PWC / 20 mei 2021

PWC heeft een interessant rapport gepubliceerd over de Arbeidsmarkt in 2025. Hierin wordt onder meer ingegaan op skills transitie en de veranderende relatie tussen werkgevers en flexwerkers. 

De mate waarin de Nederlandse arbeidsmarkt verandert, hangt sterk samen met de dynamiek rondom flexibel werk en de snelheid waarin de beroepsbevolking nieuwe, digitale vaardigheden kan of moet leren. Omdat beide ontwikkelingen zeer onzeker zijn, heeft PwC vier scenario’s ontwikkeld van hoe de arbeidsmarkt er in 2025 zou kunnen uitzien.

De publicatie is bedoeld om alle partijen die hiermee te maken hebben, werkgevers, (flexibele) werknemers en de overheid, meer inzicht te geven in de gevolgen van mogelijke ontwikkelingen en besluiten, zodat zij daar rekening mee kunnen houden in hun beslissingen. Het rapport spreekt geen voorkeur uit voor één van de scenario’s. 

Afhankelijk van het scenario kan het aandeel van flexibele arbeid en zelfstandigen stijgen naar 57 procent van de beroepsbevolking of stabiel blijven op de huidige 39 procent. De arbeidsproductiviteit die de afgelopen jaren gemiddeld met 0,8 procent toenam, zou jaarlijks met 1,8 procent kunnen stijgen of met slechts 0,3 procent.

De arbeidsmarkt in 2025 - People and organisation - Diensten en sectoren - Actueel en publicaties - PwC

De Arbeidsmarkt in 2025

Partners