Thema Maakindustrie / maritiem / mechatronics

De komende jaren maakt de maakindustrie een revival door. Omdat zij dichter op de eindklant wil zitten en minder afhankelijk wil zijn van tijdrovende en vervuilende logistiek. Dit biedt een geweldige kans om de relatief sterke maakindustrie in de Waterwegregio verder uit te bouwen. Met niet alleen kansen voor de productiebedrijven zelf, maar ook voor (kleinere) MKB-bedrijven als toeleverancier.

Unieke toegang

Zeker is dat onze regio beschikt over een unieke toegang tot de best denkbare logistieke infrastructuur (weg, water en rail) richting Nederland en Europa. Bovendien is het onvermijdelijk dat ‘De Overkant’ (Pernis) op de middellange termijn gaat veranderen. Mede door de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaat daar nieuwe bedrijvigheid ontstaan. Alle reden om samen een aantrekkelijk ondernemersklimaat te creëren dat ruim baan biedt aan de doorontwikkeling van de huidige maakindustrie in de regio. Met in het kielzog daarvan een aantrekkelijke ‘dubbelslag’: want waar de bestaande Waterwegregio bedrijven de wind mee krijgen, zal ons ondernemersklimaat ook aantrekkelijk blijken voor een (fors) deel van bijvoorbeeld de (Aziatische) maakindustrie.

De kansen zijn er

Dus heeft de Riverboard in november 2020 de eerste bijeenkomst met het Grootbedrijf georganiseerd om van hen te horen welke thema’s van belang zijn langs de Waterweg. En is het verder zaak actief gebruik te maken van de talloze kwalitatieve instrumenten waarmee wij onze regio extra aantrekkelijk kunnen maken voor (bestaande) bedrijven in de maakindustrie. Zoals de regionale ontwikkelingsmaatschappij Zuid-Holland, InnovationQuarter. Zij financieren vernieuwende en snelgroeiende bedrijven, assisteren buitenlandse ondernemingen bij het vestigen in Zuid-Holland en organiseren samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid

En ook SMITZH, dé Smart Manufacturing Industry Hub van Zuid-Holland. Zij brengen vraag en aanbod bijeen om de praktische toepassing van slimme technologieën te bevorderen ( digitalisering, robots, 3D-printen en sensoren). Om sneller, goedkoper, efficiënter en duurzamer te produceren. Zij bieden via hun Fieldlabs praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht oplossingen kunnen ontwikkelen, testen en implementeren. Stuk voor stuk ideale faciliteiten voor bedrijven in de maakindustrie die zich in onze regio willen vestigen, bijvoorbeeld omdat de grondprijzen hier nog relatief laag zijn. 

En vergeet de LLO initiatieven in de Waterwegregio niet die leerlingen enthousiasmeren voor technische opleidingen, er alles aan doen om hun keuze te faciliteren en de bereikbaarheid van bestaande (lokale) opleidingen te stimuleren. Om maar te zwijgen over de TU Delft: een wereldberoemde plek voor onderzoek en ontwikkeling op het allerhoogste niveau op schootsafstand van onze regio. Stuk voor stuk ijzersterke argumenten voor bedrijven om het gaspedaal in te drukken, en voor bedrijven in het buitenland om naar de regio Maassluis, Vlaardingen en Schiedam te komen.

Het Rotterdam Makers District is een sterk netwerk voor jonge bedrijven die kunnen doorgroeien naar grote gevestigde ondernemingen. Maar ook een plek waar grote bedrijven kunnen experimenteren met nieuwe producten of processen. Met de Rotterdam Makers werken wij onder meer samen aan het Future Flux Festival.

In februari 2021 hebben de Economic Board Zuid-Holland, InnovationQuarter en andere partijen ROEM-II georganiseerd, een bijeenkomst van ondernemers, onderzoekers, onderwijs- en overheidsvertegenwoordigers over de toekomst van de Zuid-Hollandse maakindustrie. In onze Techtalk werd door Wilco Stavenuiter van Tetrahedron een oproep gedaan  voor een innovatieve samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie om als Rotterdam Port of Europe de mondiale concurrentie het hoofd te bieden.

Dit is een voorbeeld uit het Future Flux Festival, een jaarlijks terugkerend eendaags festival voor en door innovatieve tech ondernemers in de maakindustrie en student talenten. Future Flux is ook voor innovatie partners die deze ondernemers een stap verder zouden kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het vinden van investeerders, pilot projecten, business, studenten/personeel. 

In afwachting van de mogelijkheid om weer fysiek bijeen te komen, is op 4 maart 2021 een Pop-up Future Flux Festival gegeven als voorproefje van daadwerkelijke festival. Een mix van Tech-Onderwijs-Festival. Met als doel tussentijdse verbindingen te leggen die leiden tot nieuwe innovaties.

Kijk hier naar impressies

.

 

 

Oproep van de Riverboard:

Zie jij de maakindustrie ook als grote kans voor de regio? En heb je ideeën en zin om met anderen samen bouwstenen te ontwikkelen en te assembleren tot een aantrekkelijk vestigingsklimaat in de Waterwegregio?

Meld je dan aan voor de Thema-tafel Maakindustrie en leg het fundament voor regionale economische vernieuwing.

Partners